
IΣTOPIA Στ΄

![]() ΙΣΤΟΡΙΑ Στ΄ τάξης |
---|
![]() ΙΣΤΟΡΙΑ Στ΄ τάξηςἩ Ἑλλάδα εὐγνωμονοῦσα |
![]() ΙΣΤΟΡΙΑ Στ΄ τάξης |
![]() ΙΣΤΟΡΙΑ Στ΄ τάξης |
![]() ΙΣΤΟΡΙΑ Στ΄ τάξης |
![]() ΙΣΤΟΡΙΑ Στ΄τάξης |
Το συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία με το βιβλίο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου».
Είναι μια περίοδος πολύ σημαντική, η οποία ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. θα μας απασχολήσει κυρίως η ιστορία της πατρίδας μας, η ελληνική Ιστορία. θα μιλήσουμε όμως και για τις εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Για την περίοδο της ελληνικής ιστορίας, από την Άλωση έως την Επανάσταση του 1821 με την οποία δημιουργήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, θα αναφερθούμε στις εξελίξεις στις ιστορικές ελληνικές χώρες.
Με τον όρο αυτό εννοούμε τις περιοχές που αποτελούν την ελληνική χερσόνησο, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη καθώς και την Κύπρο. Αυτές ήταν οι περιοχές όπου άκμασε ανέκαθεν ο ελληνικός πολιτισμός και όπου κατοικούσαν Έλληνες.
Στόχος είναι να μιλήσουμε για πρόσωπα και γεγονότα, μεγάλες μάχες και καταστροφικούς πολέμους μα και για τα ειρηνικά έργα των ανθρώπων, τον πολιτισμό που δημιούργησαν. Έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε ότι η Ιστορία είναι τελικά η ίδια η ανθρώπινη ζωή, με τις καλές και τις άσχημες στιγμές της, και γι' αυτό πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

Σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος
Γενικός σκοπός της διδασκαλίας της Ιστορίας είναι η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης.
Η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης αφορά την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων μέσα από την εξέταση αιτίων και αποτελεσμάτων, ενώ η ιστορική συνείδηση αφορά την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε συγκεκριμένες καταστάστασεις και τη διαμόρφωση αξιών και στάσεων που οδηγο΄ν στην εκδήλωση υπεύθυνης συμπεριφοράς στο παρόν και στο μέλλον. ΄Ετσι με τη διδασκαλία της Ιστορίας ο μαθητής θα κατανοήσει ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί συνέχεια του παρελθόντος και συνδέεται άμεσα με τη ζωή του.
Η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και συνείδησης προετοιμάζει υπεύθυνους πολίτες, που είναι και ο γενικότερος σκοπός της εκπαίδευσης.
Υποστηρικτικό υλικό Σχέδια εργασίας
Στόχοι
Οι μαθητές επιδιώκεται :
-
Να κατανοήσουν βασικές ιστορικές έννοιες, που συνδέονται με την ιστορική περίοδο "Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια".
-
Να εκτιμήσουν την προσφορά της Ευρώπης στον παγκόσμιο πολιτισμό και την αξία της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας.
-
Να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στον ελληνικό χώρο από την Άλωση έως την Επανάσταση του ’21.
-
Να εκτιμήσουν την αξία της ειρήνης, της ελευθερίας, της συνεργασίας των λαών, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων και να διαμορφώσουν θετική στάση γι’ αυτά.
-
Να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα (κοινωνικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά, κ.ά.) από τις παραμονές της Επανάσταση του ’21, έως τη δολοφονία του Καποδίστρια.
-
Να εκτιμήσουν τους αγώνες για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
-
Να προσεγγίσουν την έννοια της εθνικής ολοκλήρωσης.
-
Να εκτιμήσουν τις συνεχείς προσπάθειες για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.
-
Να γνωρίσουν τις εξελίξεις και τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο κατά τον 20ο αιώνα.
-
Να αναπτύξουν θετική στάση για τη διεθνή ειρήνη, σε συνδυασμό με το σεβασμό στο δημοκρατικό πολίτευμα.