top of page

 Η Αμερικανική

και 

η Γαλλική Επανάσταση

Α3

Στα τέλη του 18ου αιώνα ξέσπασε η Αμερικανική Επανάσταση.  Οι κάτοικοι 13 βρετανικών αποικιών, που ήταν τεχνίτες, κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων και κατάδικοι αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και σουηδικής καταγωγής ξεσηκώθηκαν ενάντια στους βρετανούς ζητώντας την ανεξαρτησία τους. 

Η αγγλική κυβέρνηση απαγόρευσε στους αποίκους να εκμεταλλευτούν οικονομικά τις καινούργιες περιοχές που κέρδισε η Αγγλία από τη Γαλλία και την Ισπανία. Επιπλέον τους επέβαλε βαριά φορολογία για να καλύψει τα έξοδα του επταετούς πολέμου. Οι άποικοι σταμάτησαν να αγοράζουν αγγλικά προιόντα και τελικά κατέστρεψαν το φορτίο τσαγιού των Αγγλικών πλοίων. Ο Αγγλικός στρατός προχώρησε σε αντίποινα και άρχισε ο πόλεμος. 

 

Η Γαλλία βοήθησε τους επαναστάτες με όπλα, ενώ η Ισπανία και η Ολλανδία κήρυξαν τον πόλεμο στην Αγγλία. Η Ρωσία και η Σουηδία απαγόρευσαν στην Αγγλία να ελέγχει για όπλα πλοία ουδέτερων χωρών. Αν και η Αγγλία νίκησε στις περισσότερες μάχες, έχασε τελικά τον πόλεμο. Στις 4 Ιουλίου του 1776 ψηφίστηκε η διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, επηρεασμένη από τις αρχές του Διαφωτισμού.Στη συνέχεια ψηφίστηκε το Αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.

 

Ένα νέο έθνος γεννήθηκε και ένα νέο κράτος, οι Η.Π.Α, οι ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Έτσι καθιερώθηκαν δύο νέοι πολιτειακοί θεσμοί, η ομοσπονδία και η αβασίλευτη δημοκρατία. Η Αμερικανική Επανάσταση αποτέλεσε παράδειγμα για τις επαναστάσεις πολλών αποικιών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και κρατών της Ευρώπης, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας ,του Βελγίου, της Ελλάδας.

 

Ο ικανός στρατηγός Τζώρτζ Ουάσιγκτον που οδήγησε στη νίκη τον αποικιακό στρατό, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Το νεαρό κράτος, πολύ γρήγορα θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί σε μία μεγάλη δύναμη.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, στις 14 Ιουλίου 1789, ξέσπασε στο Παρίσι η Γαλλική επανάσταση αιτία στάθηκε η μεγάλη οικονομική κρίση που ταλαιπωρούσε τη χώρα και είχε εξαθλιώσει τον λαό και η κοινωνική ανισότητα, κατάλοιπο της μεσαιωνικής φεουδαρχίας.

 

Η χώρα είχε βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση μετά την εμπλοκή της στην Αμερικανική επανάσταση. Η οικονομία χειροτέρεψε όταν η βιομηχανική Αγγλία γέμισε την γαλλική αγορά με φθηνά υφάσματα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα χτυπώντας έτσι την εγχώρια παραγωγή. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας και οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τις σοδειές 5 ετών από το 1784 μέχρι το 1789 και είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη σιταριού και τη μεγάλη άνοδο της τιμής του ψωμιού. Οι εξαθλιωμένοι αγρότες πέθαιναν από την πείνα και άρχισαν τις επιδρομές σε καταστήματα του Παρισιού για ένα καρβέλι ψωμί.

 

Η αστική τάξη που τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει μεγάλη οικονομική δύναμη λόγω της ανάπτυξης του εμπορίου, ήταν η μοναδική τάξη που στήριζε τη γαλλική οικονομία με τους φόρους που πλήρωνε στο κράτος. Οι αγρότες αδυνατούσαν να πληρώσουν οτιδήποτε λόγω φτώχειας και οι ευγενείς ήταν απαλλαγμένοι από κάθε φορολογία επειδή τους απαγορευόταν να ασχοληθούν με το εμπόριο και με οποιαδήποτε δραστηριότητα τους άφηνε κέρδη.

Οι αστοί παρά την οικονομική τους δύναμη είχαν ελάχιστη πολιτική δύναμη σε αντίθεση με τους ευγενείς, οι οποίοι ήταν η μοναδική τάξη που μπορούσε να συμμετέχει στη δημόσια διοίκηση. Η κοινωνική αυτή ανισότητα δημιουργούσε δυσφορία στους αστούς που έψαχναν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

 

Ο Λουδοβίκος για να εξομαλύνει την κατάσταση θέλησε να επιβάλει δικαιότερη φορολογία,ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. Για να το επιτύχει αυτό συγκάλεσε τη Γενική Συνέλευση των Τριών τάξεων, των ευγενών, των κληρικών και των αστών. Η συνέλευση αυτή στάθηκε και η αφορμή για το ξέσπασμα της επανάστασης, καθώς ο βασιλιάς παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στους αστούς που είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Αποτέλεσμα είχε να έχουν μεγάλο αριθμό εκπροσώπων και να διεκδικήσουν Σύνταγμα, πράγμα που δεν ήθελε ο βασιλιάς και οι ευγενείς που προσδοκούσαν μεγαλύτερη πολιτική εξουσία για την τάξη τους. Οι αστοί ξεσηκώθηκαν και κατέλαβαν το φρούριο της Βαστίλλης, στο οποίο φυλακίζονταν πολιτικοί κρατούμενοι. Ταυτόχρονα ξεσηκώθηκαν και οι αγρότες καίγοντας τις κατοικίες των ευγενών.

 

Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τους εκπροσώπους της τρίτης τάξης, τοποθετώντας στο καπέλο του και το τρίχρωμο σύμβολό τους, που θα γινόταν αργότερα η σημαία του γαλλικού κράτους. Η Εθνοσυνέλευση ανακοινώνει την διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη η οποία αποτελεί την ενσάρκωση των ιδανικών του Διαφωτισμού. Ο Λουδοβίκος αρνήθηκε και πάλι να αποδεχθεί τις αποφάσεις της Συνέλευσης. Ξέσπασαν καινούριες αντιδράσεις, ο λαός κατέλαβε τα ανάκτορα των Βερσαλλιών και αιχμαλώτισε τη βασιλική οικογένεια.

 

Η Συνέλευση χωρίζεται σε τρεις ομάδες, τα ονόματα των οποίων αντιστοιχούσαν στις θέσεις που καταλάμβαναν οι εκπρόσωποί τους στην αίθουσα συνεδριάσεων. Η δεξιά ομάδα, φιλοβασιλική, δεν επιθυμούσε αλλαγές στο πολίτευμα. Η αριστερή ομάδα, ήθελε τον περιορισμό της βασιλικής εξουσίας και η κεντρώα ομάδα των μετριοπαθών επιθυμούσε μία βασιλεία στα πρότυπα της αγγλικής.

 

Στην πρώτη φάση της επανάστασης υπερίσχυσαν οι μετριοπαθείς και ψηφίστηκε Σύνταγμα με το οποίο καθιερωνόταν η Συνταγματική Μοναρχία.

 

Ο βασιλιάς προσπάθησε να δραπετεύσει μαζί με την οικογένειά του, καθώς σχεδίαζε την επαναφορά της Μοναρχίας με τη βοήθεια ευρωπαίων βασιλιάδων. Η Γαλλία δέχτηκε επίθεση από την Πρωσσία και την Αυστρία, ο λαός ξεσηκώθηκε για άλλη μία φορά, αντιλαμβανόμενος την προδοσία. Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε την κατάργηση της Μοναρχίας. Στη φάση αυτή επικράτησαν οι Ριζοσπάστες με αρχηγό τον Δαντόν αρχικά, αργότερα τον Ροβεσπιέρο και επέβαλαν καθεστώς τρομοκρατίας. Χιλιάδες Γάλλοι πολίτες εκτελέστηκαν ως προδότες της επανάστασης, ευγενείς, κληρικοί, μετριοπαθείς αστοί, ο Λουδοβίκος και η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα. Η αιματηρή περίοδος της τρομοκρατίας τελείωσε με την εκτέλεση του Ροβεσπιέρου και των συνεργατών του.

 

Ο έλεγχος της Εθνοσυνέλευσης περνάει ξανά στα χέρια των μετριοπαθών, ψηφίζεται καινούριο δημοκρατικότερο Σύνταγμα. Η κατάσταση όμως είναι δύσκολη για τη χώρα, καθώς βρίσκεται σε εμπόλεμη κατασταση με ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Οι βασιλικοί ξεσηκώνονται και ο στρατηγός, Ναπολέων Βοναπάρτης αναλαμβάνει να σώσει τη Δημοκρατία καταπνίγοντας την εξέγερση των βασιλικών, νικώντας τους Αυστριακούς στην Ιταλία ,διαλύοντας το παπικό κράτος ,αιχμαλωτίζοντας τον Πάπα και κάνοντας νικηφόρους πολέμους στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή.Οι Γάλλοι τον υποδέχονται  ως ήρωα, αναλαμβάνει την εξουσία, γίνεται αυτοκράτορας, κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τον πόλεμο με τους εχθρούς της χώρας που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια. Στο διάστημα αυτό κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τη Ρωσία όπου νικήθηκε τελικά στο Βατερλώ το 1815.

 

Οι ιδέες και τα μηνύματα των δύο επαναστάσεων διαδόθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας και άλλες εξεγέρσεις.

 

Ρίξε μια ματιά

Ρίξε μια ματιά

Το άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη

 

 

Στην νησίδα της Ελευθερίας, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης ορθώνεται το περίφημο άγαλμα της Ελευθερίας, ορατό σε όποιον μπαίνει και βγαίνει από το λιμάνι.

 

Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και είναι καλυμμένο με χαλκό, στον οποίο οφείλει και το πράσινο χρώμα του. Έχει ύψος 46,5 μ χωρίς τη βάση του, ενώ μαζί με αυτή ξεπερνά τα 90 μέτρα.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν 168 σκαλοπάτια που οδηγούν στο κεφάλι της και άλλα 58 που οδηγούν στο χέρι που κρατάει τον πυρσό.

 

Κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Μπαρτολντί  σε συνεργασία με τον Άιφελ το μεν κεφάλι βασίζεται στην προτομή του φωτοβόλου Απόλλωνος, η δε βάση σε εκείνη του Κολοσσού της Ρόδου.

 

Αποτελεί δωρεά της Γαλλίας στις Η.Π.Α για τα 100 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας  και συμβολίζει την Γαλλοαμερικανική φιλία.

Παραδόθηκε σε 350 κομμάτια, συναρμολογήθηκε και εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου το 1886.

 

Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776».

Η Αμερικανική Επανάσταση

Η Γαλλική Επανάσταση

Ναπολέων Βοναπάρτης

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

 

Δύο -χωρίς ίχνος υπερβολής- γιγάντιες μορφές της Ιστορίας, που την χάραξαν τόσο βαθιά όσο ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει: ο Ναπολέων Βοναπάρτης  και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Δύο μορφές που  "συνδέθηκαν"μεταξύ τους μ' έναν παράξενο και συμβολικό τρόπο.

 

Όταν ο Μπετόβεν έγραψε την "Τρίτη Συμφωνία" του, την "Ηρωική", έργο που άλλαξε για πάντα τη μουσική, την αφιέρωσε στον Βοναπάρτη. Στο πρόσωπό του έβλεπε τον ηγέτη που θα απελευθέρωνε τους ανθρώπους από την καταπίεση της εξουσίας.

 

Το ίδιο αυθόρμητη όμως, αν και πολύ βιαιότερη από την αφιέρωση, υπήρξε η στιγμή που ο Μπετόβεν επέστρεψε στο χειρόγραφο πρωτότυπο της παρτιτούρας της "Ηρωικής", για να σβήσει την αφιέρωση με τέτοια μανία, που έσκισε το χαρτί προκειμένου να την εξαφανίσει. Ήταν η στιγμή που εκείνος που πίστευε για ελευθερωτή, έστεφε τον εαυτό του αυτοκράτορα - κι ο Μπετόβεν δεν του το συγχώρεσε ποτέ...

 

Τα δύο πιο διάσημα έργα στην ιστορία όλης της μουσικής είναι δικά του: η "Πέμπτη" και η "Ενάτη Συμφωνία" του. Πάντως, η Μοίρα στάθηκε πολύ σκληρή με τον μέγα δημιουργό των ήχων. Η "Ενάτη Συμφωνία", η "Missa Solemnis", τα "Τελευταία Κουαρτέτα" και τόσα άλλα από τα ανυπέρβλητα, ακόμα και σήμερα, αριστουργήματα του Μπετόβεν γράφτηκαν όταν ήταν ήδη πια κουφός!...

Κι αν αυτό δεν είναι ο θρίαμβος του ανθρώπινου πνεύματος, τότε, τι μπορεί να είναι;

 

Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, Παναγιώτη Κανελλοπούλου

Μαριάννα

 

Σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας εκτός από την τρίχρωμη κονκάρδα, μπλε, λευκό, κόκκινο, όπου το κάθε χρώμα συμβολίζει και μία έννοια , ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, αλληγορικό σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι και η Μαριάννα. Είναι το αντίθετο του κρίνου ο οποίος υπήρξε το σύμβολο των βασιλικών.

 

Πρόκειται για μία νέα γυναίκα που φοράει κόκκινο φρυγικό σκούφο, ο οποίος από την αρχαιότητα υπήρξε σύμβολο ελευθερίας και αγωνιστικότητας. Τον φορούσαν οι ναυτικοί, αλλά και οι απελεύθεροι σκλάβοι στην Ελλάδα και στη Ρώμη. Ήταν ο σκούφος του Οδυσσέα, αλλά και του Πάρη, γιου της Εκάβης, κόρης του βασιλιά της Φρυγίας.

 

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός της. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι η Μαριάννα ήταν η ηρωίδα ενός λαϊκού τραγουδιού την εποχή της επανάστασης. 

 

Η Μαριάννα, όπως και η θεά Αθηνά έχει δύο όψεις, την πολεμική, όπου κρατάει δόρυ, έτσι απεικονίζεται σε σφραγίδες της επανάστασης και την ειρηνική, όπου φοράει μόνον τον σκούφο της.

 

 

bottom of page