

-ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ -
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


![]() Ο Ηλίας Βενέζηςγεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904 | ![]() Ηλίας Μέλλοςήταν το πραγματικό του όνομα. | ![]() Μαθητής του ΔημοτικούΔιδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα στη Μυτιλήνη |
---|---|---|
![]() 1922Κατά την Μικρασιατική Καταστροφή οδηγείται αιχμάλωτος στα τάγματα εργασίας της Ανατολής και κατόπιν πρόσφυγας στη Μυτιλήνη. | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Ηλίας Βενέζης
Ο Ηλίας Βενέζης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ηλία Μέλλου) γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1904, στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας, γιος του Μιχαήλ Δ. Μέλλου και της Βασιλικής Γιαννακού Μπιμπέλα. Είχε έξι αδελφές. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κεφαλλονιά και η μητέρα του από τη Λέσβο. Βενέζης λεγόταν ο παππούς του Δημήτριος από την πλευρά της μητέρας του.
Με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο πατέρας του και μια αδερφή του αποκλείστηκαν στη Μικρά Ασία και η υπόλοιπη οικογένεια κατέφυγε στη Μυτιλήνη, όπου ο συγγραφέας γράφτηκε στο Γυμνάσιο. Το 1919 επέστρεψαν όλοι στο Αϊβαλί (είχε προηγηθεί η αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία), εκτός από την Άρτεμη, κόρη της οικογένειας, που πέθανε από επιδημία ισπανικής γρίππης στη Μυτιλήνη.
Το 1922 μόλις είχε τελειώσει το γυμνάσιο στο Αϊβαλί, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη Μικρά Ασία, όμως εκείνος δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και υπηρέτησε στα τάγματα εργασίας στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας για δεκατέσσερις μήνες. Τα γνωστά, «αμελέ ταμπουρού», ήταν τάγματα εργασίας στα οποία σύρονταν Αρμένιοι και “Ελληνες χριστιανοί για να δουλέψουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε ορυχεία και στην κατασκευή δημοσίων έργων. Αφέθηκε ελεύθερος το 1923 και επέστρεψε στη Λέσβο για να βρει την οικογένειά του. Οι εμπειρίες του από τα εργατικά τάγματα περιέχονται στο πρώτο μυθιστόρημά του, Το νούμερο 31328.
Εκεί εργάστηκε αρχικά στο Πλωμάρι ως υπάλληλος της Διευθύνσεως Κτημάτων εξ Ανταλλαγής του Υπουργείου Γεωργίας και στη συνέχεια ως υπάλληλος στις τράπεζες Εθνική και Ελλάδος. Μετά από μετάθεσή του στο υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα, όπου εργάστηκε ως το 1957.
Το 1938 παντρεύτηκε την Σταυρίτσα Μολυβιάτη με καταγωγή από το Αϊβαλί, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Άννα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνελήφθη από τα S.S. και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Απελευθερώθηκε εικοσιτρείς μέρες αργότερα μετά από εκκλήσεις του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και άλλων προσωπικοτήτων της εποχής.
Νόσησε από καρκίνο του λάρυγγα και πέθανε ύστερα από επίπονη μάχη τριών χρόνων , σε ηλικία 69 ετών, στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1973. Κηδεύτηκε και τάφηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου. Στον τάφο του γράφηκε μόνον η λέξη, ΓΑΛΗΝΗ.
Γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου (1950-1952) και διοικητικός διευθυντής και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του (1964-1967), ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Δώδεκα (1950), συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-1966), πρόεδρος του κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1963-1966) και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (1966-1970), ο Ηλίας Βενέζης εκλέχτηκε επίσης μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1957), θέση από την οποία ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1921 με δημοσιεύσεις διηγημάτων στο περιοδικό της Κωνσταντινούπολης "Ο Λόγος". Το 1927 βραβεύτηκε από το περιοδικό Νέα Εστία για το διήγημά του "Ο θάνατος" και αργότερα δημοσίευσε σε συνέχειες την πρώτη μορφή του εμπνευσμένου από την εμπειρία του στα τάγματα της Ανατολής έργου του "Το νούμερο 31328", που εκδόθηκε το 1931. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Γαλήνη, Αιολική γη, Έξοδος και Ωκεανός, που κινούνται όλα, όπως και το πρώτο του στα πλαίσια του ντοκουμέντου, με σαφείς επιδράσεις από την ανθρωπιστική ιδεολογία του συγγραφέα.
Ολοκλήρωσε επίσης διηγήματα, ιστορικές μελέτες, οδοιπορικά και το θεατρικό έργο Μπλοκ C, που πρωτοπαραστάθηκε το 1945 από το θίασο του Πέλου Κατσέλη. Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Το 1949 μετά από πρόσκληση του State Department περιόδευσε στις Η.Π.Α., όπου πραγματοποίησε διαλέξεις και συνεντεύξεις. Τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1940 για τη Γαλήνη)
είπε για το έργο του...

Δεν γίνεσαι συγγραφέας αν δεν το πληρώσεις ακριβά με τη ζωή σου, μου έγραφε λίγους μήνες πριν από το θάνατό του όταν το Δεκέμβριο του 1972 τα “Αιολικά Γράμματα” του αφιέρωσαν ένα πολυσέλιδο τεύχος τους

Λέω για την καυτή ύλη, για τη σάρκα που στάζει το αίμα της και πλημμυρίζει τις σελίδες του…αν βγεις στα τρίστρατα και ρωτήσεις τους μάρτυρες, αυτούς που τα κορμιά τους βασανίστηκαν, ενώ πάνω τους σαλάγιζε ο θάνατος —και είναι τόσο εύκολο να τους βρεις, η εποχή μας φρόντισε και γέμισε τον κόσμο— αν τους ρωτήσεις, θα μάθεις πως τίποτα, τίποτα δεν υπάρχει πιο βαθύ και πιο ιερό από ένα σώμα που βασανίζεται.»

Δεν γίνεσαι συγγραφέας αν δεν το πληρώσεις ακριβά με τη ζωή σου, μου έγραφε λίγους μήνες πριν από το θάνατό του όταν το Δεκέμβριο του 1972 τα “Αιολικά Γράμματα” του αφιέρωσαν ένα πολυσέλιδο τεύχος τους
Μυθιστορήματα
-
Το νούμερο 31328 (1931)
-
Γαλήνη (1939)
-
Αιολική Γη (1943)
-
Ωκεανός (1956)
-
Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων, μαζί με τους Μυριβήλη, Καραγάτση, Τερζάκη (συλλογή, 1927)
-
Εμανουήλ Λεύκας (συλλογή, 1939)
-
Αιγαίο (συλλογή, 1941)
-
Ακήφ (διήγημα, 1944)
-
Άνεμοι (συλλογή, 1944)
-
Ώρα Πολέμου (συλλογή, 1946)
-
Οι νικημένοι (συλλογή, 1954)
-
Αρχιπέλαγος (συλλογή, 1969)
Ταξιδιωτικά και αφηγήσεις
-
Φθινόπωρο στην Ιταλία (ταξιδιωτικό, 1950)
-
Αμερικανική Γη (ταξιδιωτικό, 1955)
-
Αργοναύτες (χρονικά και ταξίδια, 1962)
-
Εφταλού (αφηγήσεις, 1972)
-
Περιηγήσεις (ταξιδιωτικό, 1973)
-
Στις ελληνικές θάλασσες (αφηγήσεις, 1973)
-
Μικρασία Χαίρε (αφηγήσεις, 1974)
Ραδιόφωνο
-
Πλοία και Θάλασσες (συγγραφή & αφήγηση, 1969)
-
Έλληνες και Ξένοι Περιηγητές (συγγραφή & αφήγηση, 1970)
Άλλα έργα
-
Μπλοκ C (θεατρικό, 1963)
-
Έξοδος (χρονικό της κατοχής, 1950)
-
Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (ιστορικό, 1952)
-
Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος (ιστορικό, 1955)
-
Εμμανουήλ Τσουδερός (ιστορικό, 1966)
Πηγές για τη ζωή και το έργο του Ηλία Βενέζη
Για τη δημιουργία των σελίδων που αφορούν στη ζωή και το έργο του Ηλία Βενέζη χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις παρακάτω ιστοσελίδες και βιβλία:
-
Πρωτοπορία
-
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Ε.Κ.Β
-
Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ
-
Βιογραφική εγκυκλοπαίδεια Ελλήνων Λογοτεχνών, εκδόσεις Παγουλάτου
-
Η μεταπολεμική Πεζογραφία. Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1914-1939), τομ. ΣΤ΄, Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα 1996
-
Μητσάκης Κ., Νεοελληνική πεζογραφία. Η γενιά του ’30Αθήνα 1977, Ελληνική Παιδεία. Σσ. 33-35
-
Βιογραφική εγκυκλοπαίδεια Ελλήνων Λογοτεχνών, εκδόσεις Παγουλάτου
-
IVOS 2 "Κείμενα και εικόνες.blogspot.gr
-
ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ,blogspot.gr
-
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εφημερίδα
-
ΤΟ ΒΗΜΑ, εφημερίδα