top of page

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα...

Η γέννηση της Ρώμης

Τον 8ο αιώνα π.Χ, η Ρώμη ήταν μια μικρή αγροτική πόλη στις όχθες του ποταμού Τίβερη. Λίγους αιώνες αργότερα μεταβλήθηκε σε μία μητρόπολη με περισσότερους από 1.000.000 κατοίκους και εξουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου.

Το 509 π.Χ η Δημοκρατία διαδέχτηκε τη Βασιλεία. Σιγά σιγά η Ρώμη κυριάρχησε στις γειτονικές της πόλεις-κράτη και συγκρούστηκε με τους Ετρούσκους και τους ορεσείβιους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας. Ήρθε σε επαφή με τις πλούσιες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας στον νότο και υιοθέτησε πολλά από τα χαρακτηριστικά τους.

 

Το 510 π.Χ, έναν χρόνο νωρίτερα, οι Αθηναίοι με τη βοήθεια των Σπαρτιατών έδιωξαν από την Αθήνα τον Ιππία, τον γιο του Πεισίστρατου και ο Κλεισθένης θεμελίωσε το Δημοκρατικό Πολίτευμα με τις μεταρρυθμίσεις του.

Την ίδια περίοδο, ο Μεγάλος Βασιλιάς της Περσίας Δαρείος,  αφού κατέλαβε την χώρα των Σκυθών και την περιοχή του Ινδού ποταμού   ετοιμάζεται να εκστρατεύσει στην  Δύση.

Αναπαράσταση οικισμού στον Παλατίνο λόφο.Άνθρωποι διασχίζουν πεζοί τον Τίβερη, πριν την κατασκευή της Ιερής Γέφυρας.

 

 

Λεύκιος Ταρκύνιος Πρίσκος ,ο Πρεσβύτερος ή Ταρκύνιος ο Πρώτος (Lucius Tarquinius Priscus - Tarquin I). 

Γιος τυρρηνής και του Κορίνθιου εξόριστου Δημάρατου από τον οίκο των Βακχιδών. Αφού υπέταξε τους Τυρρηνούς, πολέμησε με τους Λατίνους και τους Σαβίνους,τα λάφυρα που αποκόμισε τα χρησιμοποίησε για την κατασκευή μεγάλων έργων στη Ρώμη. Κατασκεύασε το Καπιτώλιο, ναός αφιερωμένος στον Δία,τον Άρη και τον Κυρίνο, στον Καπιτωλίνο λόφο. Για την κατασκευή του κάλεσε σπουδαίους Ετρούσκους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. Ετρούσκοι κατασκεύασαν την ίδια εποχή το αποχετευτικό σύστημα της Ρώμης και το Ιπποδρόμιο,ένας χώρος για να αθλούνται οι Ρωμαίοι και να είναι ετοιμοπόλεμοι.Στα 38 χρόνια της βασιλείας του, εισήγαγε πολλά ετρουσκικά ήθη και έθιμα.Ήταν ο πρώτος που γιόρτασε έναν ρωμαϊκό θρίαμβο με ετρουσκικό τρόπο. Φόρεσε έναν χρυσοπόρφυρο μανδύα και με ένα άρμα που έσερναν 4 άλογα έκανε τον θριαμβευτικό γύρο του νικητή.  Το ένδυμα αυτό, ελαφρά τροποποιημένο και εμπλουτισμένο με άλλα ετρουσκικά σύμβολα, όπως ο διπλός πέλεκυς, έγινε το επίσημο ένδυμα των Ρωμαίων αξιωματούχων. 

 

 

 

Η περίοδος της Βασιλείας

Ο Ρωμύλος αντιμετώπισε το πρόβλημα του μικρού πληθυσμού της Ρώμης, ο οποίος αποδεκατιζόταν από τα έλη που υπήρχαν τριγύρω. Για να αποξηρανθούν χρειάζονταν πολλά χέρια, τα οποία δεν υπήρχαν, έτσι...

Όρισε ένα σημείο λίγο έξω από την ελώδη περιοχή, ως "Ιερό δάσος",το οποίο σήμαινε ότι όποιος έμπαινε μέσα σε εαυτό και το διέσχιζε βγαίνοντας από την άλλη  μεριά για να πάει στην Ρώμη, ήταν ελεύθερος πολίτης, ανεξάρτητα με το τι είχε κάνει ή με το ποιος ήταν στην πόλη του...

Έτσι δούλοι και εγκληματίες από τις γύρω περιοχές που κατάφεραν να δραπετεύσουν πέρασαν το δάσος και έγιναν Ρωμαίοι πολίτες. Για να αποκτήσουν κτήματα επρεπε να βοηθήσουν στην αποξήρανση των ελών! 

 

Τον Ρωμύλο διαδέχτηκε ο Σαβίνος Νουμάς Πόμπίλιους, ο οποίος βασίλευσε ειρηνικά για 43 χρόνια.

Ήταν ο πρώτος νομοθέτης της Ρώμης, και ο ιδρυτής της θρησκείας της. Ιεράρχησε τους θεούς των διάφορων φυλών με κορυφαίους τον Δία, την Εστία, τον Άρη και τον Κυρίνο. Κατάργησε τις ανθρωποθυσίες και τους βίαιους θεούς των δασών και εισήγαγε τον διπρόσωπο  θεό Ιανό. Ο ναός του θα ήταν ανοιχτός σε καιρό πολέμου και κλειστός σε καιρό ειρήνης. Σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του ο ναός παρέμεινε κλειστός.

Σύναψε συνθήκες ειρήνης με τους γειτονικούς λαούς και άλλαξε το ημερολόγιο προσθέτοντας δύο μήνες ακόμη τον Ιανουάριο προς τιμή του Ιανού και τον Φεβρουάριο, μήνα κάθαρσης.

Από τον 8ο μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ η Ρώμη κυβερνήθηκε από 7 βασιλιάδες, πρώτος ήταν ο ιδρυτής της, ο Ρωμύλος.

Οι τρεις τελευταίοι ονομάστηκαν Ταρκύνιοι επειδή ο πρώτος από αυτούς, ο Λεύκιος Ταρκύνιος Πρίσκος, είχε έρθει από την Ταρκυνία της Ετρουρίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους εισήγαγαν στη Ρώμη πολλά Ετρουσκικά στοιχεία ,ενώ η Ετρουρία γνώρισε μεγάλη ακμή.

 

 

Ο Νουμάς με την νύμφη Ηγερία στο δάσος, όπου του υπαγόρευε τους νόμους της Ρώμης.

Ο Ταρκύνιος Πρίσκος με τον μάντη  Άττιους Νάβιους, άγαλμα του οποίου υπήρχε στη Ρωμαϊκή Αγορά.

  1. Ρωμύλος 753 -715 π.Χ

  2. Νουμάς Πομπίλιους 715 -673 π.Χ

  3. Τούλιους Χοσιτίλιους 673 -642 π.Χ

  4. Άνκους Μάρκιους 642-617 π.Χ

  5. Λεύκιος Ταρκύνιος ο πρεσβύτερος Lucius Tarquinius Priscus) 617-579 π.Χ

  6.  579-535 π.ΧΣέρβιους Τούλιους Ταρκύνιος

  7. Ταρκύνιος ο υπερήφανος(Lucius Tarquinius Superbus)  534-510 π.Χ

Οι 7 βασιλείς της Ρώμης.

Την περίοδο βασιλείας του Ταρκύνιου του Υπερήφανου, στην Αθήνα κυβερνά ο τύραννος Πεισίστρατος.

bottom of page