Ποιοι ήταν οι Βυζαντινοί;
Τον 8ο αιώνα π.Χ, το 676, έναν αιώνα μετά την ίδρυση της Ρώμης, ο Βύζας από τα Μέγαρα ίδρυσε μία αποικία στον Κεράτιο κόλπο που ονομάστηκε Βυζάντιο από το όνομά του.
Ο Βύζας ήταν ο γενάρχης των Μεγαρέων και ο ιδρυτής του Βυζαντίου.
Ήταν γιος του βασιλιά Νίσου και της νύμφης Κερόεσσας, κόρης του Δία και της Ιούς.
Βυζαντινοί ονομάστηκαν τη σύγχρονη εποχή οι κάτοικοι της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Με τον όρο Βυζαντιο ή Ρωμανία εννοούμε την εξελληνισμένη και χριστιανική αυτοκρατορία της ρωμαϊκής ανατολής. Κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η χριστιανική θρησκεία, η ελληνική γλώσσα και παραδόσεις.
Η χριστιανική αυτοκρατορία της ανατολής γεννήθηκε με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαϊου 330 από τον Μ. Κωνσταντίνο και έζησε περισσότερο από μία χιλιετία έως το 1453 , όταν αλώθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Οι Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι της ανατολικής αυτοκρατορίας λέγονται Ρωμηοί ( Ρωμαίοι).
Έλλην τα πρωτοβυζαντινά χρόνια σήμαινε τον Εθνικό, αυτόν που έμενε πιστός στην παλιά, την εθνική του θρησκεία.
Γραικός, πανάρχαια ονομασία για τον Έλληνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά για τους Έλληνες από τους δυτικούς μετά το Σχίσμα των δύο εκκλησιών. ( Greek)
Την εποχή της Αργοναυτικής Εκστρατείας σύμφωνα με τον μύθο ο Βύζας ίδρυσε την πόλη Βυζάντιο στον Λύ΄γο της Θράκης, τότε που η θάλασσα του Μαρμαρά ήταν ακόμη λίμνη. Ονόμασε τον κόλπο Κεράτιο από το όνομα της μητέρας του Κερόεσσας. Το Βυζάντιο είχε τείχη θεόκτιστα, όπως η Τροία, αφού τα είχαν χτίσει ο Απόλλωνας και ο Ποσειδώνας.
Είχαν δύο πύλες και 27 πύργους, ο πιο ισχυρός ήταν ο πύργος του Ηρακλή, ο οποίος λειτουργούσε σαν ηχείο μεταδίδοντας στο εσωτερικό του πύργου τις φωνές όσων βρίσκονταν έξω από αυτόν.
Βυζαντινό νόμισμα της εποχής του αυτοκράτορα Αναστασίου με το σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου, την ημισέληνο και το αστέρι.
Σέπτιμος Σεβήρος, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας,που ισοπέδωσε το αρχαίο Βυζάντιο το 196.
Ο χρησμός
Σύμφωνα με τον μύθο το Μαντείο των Δελφών συμβούλευσε τον Βύζαντα να ιδρύσει μία αποικία απέναντι από την πόλη των " τυφλών".
Όταν ο Βύζας έφτασε στη Θράκη στο σημείο που ο Βόσπορος συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδα σχηματίζοντας ένα ασφαλές λιμάνι τον Κεράτιο κόλπο, κατάλαβε ότι βρέθηκε στο σημείο που του είχε υποδείξει το Μαντείο...
Την περιοχή προστάτευαν χαμηλά υψώματα από τα οποία κυλούσαν μικρά ποτάμια και χείμαρροι, χρήσιμα για την ύδρευση της πόλης. Η πλούσια βλάστηση και τα πυκνά δάση μαρτυρούσαν την ευφορία της γης και θα χρησίμευαν στην ναυπηγική και την οικοδομική.
Ακριβώς απέναντι βρισκόταν η πόλη της Καλχηδόνας ( Χαλκηδόνας), η οποία φάνταζε με πόλη τυφλών, αφού δεν μπόρεσαν να διακρίνουν την αξία της περιοχής...
Η Χαλκηδόνα ήταν αποικία των Μεγαρέων, ιδρύθηκε 18 χρόνια πριν το Βυζάντιο. Σήμερα είναι γνωστή με το τουρκικό όνομά της Καντίκιοϊ.
Σύμβολα
Το 670 π.Χ ο Φίλιππος της Μακεδονίας θέλησε να καταλάβει το Βυζάντιο. Ήταν μία συννεφισμένη νύχτα και οι φύλακες δεν αντιλήφθηκαν τους εισβολείς. Ξαφνικά το φεγγάρι ξεπρόβαλλε μέσα από τα σύννεφα και τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν φανερώνοντας στους Βυζαντινούς τον ερχομό των Μακεδόνων. Η πόλη σώθηκε και η Άρτεμις-Εκάτη έγινε η προστάτιδα του Βυζαντίου. Το σύμβολό της, η ημισέληνος έγινε από τότε το έμβλημα της πόλης, το οποίο απεικονίζεται στα βυζαντινά νομίσματα.
Βόσπορος
Η Ιώ ήταν πριγκίπισσα του Αργους, κόρη του Ίναχου και της Μελίας. Ήταν ιέρεια της Ήρας, όταν την ερωτεύτηκε ο Δίας. Για να την προστατεύσει από τη ζήλεια της Ήρας ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε λευκή αγελάδα, η Ήρα όμως έστειλε μία μεγάλη μύγα για να την ενοχλεί. Η Ιώ για να την αποφύγει άρχισε να τρέχει από δω και από εκεί. Πολλά μέρη οφείλουν το όνομά τους στο πέρασμά της, όπως το Ιόνιο πέλαγος και ο Βόσπορος ( Πέρασμα του Βοδιού). Τελικά η Ιώ μετά από πολλές περιπέτειες έφτασε στην Αίγυπτο, όπου παντρεύτηκε τον βασιλιά Τηλέγονο και γέννησε τον γιο του Δία, Έπαφο. Οι Αιγύπτιοι την ονόμασαν Ίσιδα και τη λάτρευαν στον ναό της Δήμητρας που είχε ιδρύσει, όταν έφτασε στην Αίγυπτο. Ταυτίζεται πολλές φορές με τη Σελήνη και απεικονίζεται με κέρατα ταύρου.
Ρωμαϊκά νομίσματα του Καρακάλλα από την Τραιανούπολη, της γυναίκας του Μάρκου Αυρήλιου και του Σέπτιμου Σεβήρου με την ημισέληνο και το αστέρι.
-
Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει ότι η περιοχή του Βυζαντίου είχε κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια.
-
Η αποικία του Βυζαντίου ιδρύθηκε στον δεύτερο ελληνικό αποικισμό (8ο -6ο αιώνα π.Χ)
-
Στην Χαλκηδόνα βρισκόταν φημισμένο Μαντείο του θεού Απόλλωνα.
-
Σήμερα στην Αθήνα υπάρχει ο δήμος της Νέας Χαλκηδόνας,ο οποίος ιδρύθηκε από πρόσφυγες της αρχαίας πόλης.
Η σημαία της Κωνσταντινούπολης στα εγκαίνια της πόλεως.
Η σημαία του Ισαάκιου Κομνηνού, 1184
Ο Βόσπορος είναι ο στενότερος πορθμός του κόσμου και χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία.
Καθώς είναι το μοναδικό θαλάσσιο πέρασμα από τη Μαύρη θάλασσα στη Μεσόγειο έχει μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.
Από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών εχθροπραξιών λόγω της στρατηγικής του θέσης.