top of page

Περιπλάνηση στα σπίτια των Ρωμαίων...

Ρωμαϊκή Βίλα

Βίλες ονόμαζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι τα σπίτια τους μαζί με το αγρόκτημα που τα περιελάμβανε. Αρχικά ήταν μικρές αγροικίες, αργότερα μεγάλωσαν και παρέμειναν μικρά αγροτόσπιτα μόνον οι βίλες των ασθενέστερων οικονομικά.

Οι βίλες ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονταν και την εποχή που χτίστηκαν είχαν και διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Τον 7ο αιώνα π.Χ η Ρώμη ήταν μία μικρή αγροτική πόλη χτισμένη δίπλα από τον ποταμό Τίβερη. Οι κάτοικοί της  καλλιεργούσαν τα μικρά χωράφια τους για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους , ό,τι τους περίσσευε το πουλούσαν στην αγορά.

Αργότερα, στους Καρχηδονιακούς πολέμους, τον 3ο και τον 2ο αιώνα καταστράφηκαν πολλά από τα μικρά αγροκτήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους πολεμούσαν και δεν μπορούσαν να τα φροντίζουν. Τότε οι πλούσιοι κάτοικοι της πόλης τα αγόραζαν σε χαμηλές τιμές και αποκτούσαν έτσι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο κέντρο των οποίων έχτιζαν πανέμορφες βίλες. Για τις αγροτικές εργασίες χρησιμοποιούσαν δούλους, ενώ οι ίδιοι ασχολούνταν με την πολιτική, το διάβασμα και τη διασκέδαση. Επισκέπτονταν συχνά τις βίλες για να ελέγχουν τους επιστάτες που τις φρόντιζαν. Από τον 1ο αιώνα έγινε μόδα να περνούν το καλοκαίρι τους σ’ αυτές μαζί με την οικογένειά τους.

 

Η βίλλα των παπύρων

Η βίλλα των παπύρων

" Η βίλα των Παπύρων" στην Ηράκλεια, πόλη κοντά στην Πομπηία. Οι αρχαιολόγοι την ονόμασαν έτσι, επειδή εκεί βρέθηκαν 432 πάπυροι με έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Υπόκαυστο από σωζόμενη ρωμαϊκή βίλα

Υπόκαυστο από σωζόμενη ρωμαϊκή βίλα

Το υπόκαυστο ήταν ο χώρος κάτω από το δάπεδο της βίλας μέσα από τον οποίο περνούσε ο θερμός αέρας για να ζεστάνει το δωμάτιο.

Υπόκαυστο

Υπόκαυστο

Το δάπεδο με το υπόκαυστο, όπως σώζεται σήμερα.

Τραπέζι από βίλα στην Ηράκλεια

Τραπέζι από βίλα στην Ηράκλεια

Η Ηράκλεια ή Herculanum ήταν εξοχικό θέρετρο των Ρωμαίων, όπως η Πομπηία και καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου.

Μουσείο Getty στο Μαλιμπού

Μουσείο Getty στο Μαλιμπού

Το Μουσείο Γκετύ στο Μαλιμπού στεγάζεται σε μία βίλα που αποτελεί πιστή αναπαράσταση μιας ρωμαϊκής.

Η βίλα του Αδριανού

Η βίλα του Αδριανού

Βρίσκεται στο Τίβολι, 30 χμ έξω από τη Ρώμη. Καταλαμβάνει μια έκταση 1.000 στρεμμάτων και έχει περισσότερα από 30 κτίρια. Βιβλιοθήκες, λουτρά, θέατρο. Είναι η μεγαλύτερη βίλα που χτίστηκε τη ρωμαίική εποχή.

Υπόγεια στοά βίλας Αδριανού

Υπόγεια στοά βίλας Αδριανού

Δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων στοών βρίσκεται κάτω από τη βίλα, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι δούλοι για να μεταφέρουν με άμαξες ξύλα, τρόφιμα κ.α στα διάφορα κτίρια.

Κήπος της βίλας Αδριανού

Κήπος της βίλας Αδριανού

Το νυμφαίο της βίλας

Το νυμφαίο της βίλας

Το νησί της βίλας

Το νησί της βίλας

Στο κέντρο μιας λίμνης είχε κατασκευαστεί ένα νησί

Βίλα Αδριανού

Βίλα Αδριανού

Μωσαικό δάπεδο

Μωσαικό δάπεδο

Θεατρικές μάσκες από μωσαϊκό δάπεδο της βίλας του Αδριανού

untitled.png

untitled.png

Ψηφιακή αναπαράσταση της Βίλας  του Αδριανού

Η βίλα του Αδριανού, όπως σώζεται σήμερα.

Τα σπίτια της Ρώμης

Στην Ρώμη και στις μεγάλες πόλεις οι περισσότεροι κάτοικοι έμεναν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ή σε μονοκατοικίες, domus, όπως τις έλεγαν.

Το 100 μ.Χ υπήρχαν στη Ρώμη περίπου 2000 μονοκατοικίες και 50.000 διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Οι πρώτες πολυκατοικίες ήταν φτιαγμένες από ξύλο και είχαν 3-4 ορόφους. Πολύ συχνά έπαιρναν φωτιά και μπορούσε να καταστραφεί ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Αργότερα έχτιζαν τις πολυκατοικίες με τούβλα, πολλές από αυτές σώζονται μέχρι σήμερα στη Ρώμη, την Ισπανία και την Πομπηία.

Είχαν εσωτερική αυλή, όπως οι μονοκατοικίες. Τα περισσότερα διαμερίσματα αποτελούνταν από ένα δωμάτιο στο οποίο ζούσε όλη η οικογένεια. Τα διαμερίσματα του ισογείου είχαν την κουζίνα τους στην αυλή, είχαν νερό και ήταν περισσότερο άνετα από τα διαμερίσματα των φτωχών των τελευταίων ορόφων, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν το νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες από τα κοντινά συντριβάνια.

Τα σπίτια των ευακατάστατων Ρωμαίων έμοιαζαν με τις βίλες, είχαν όμως μικρότερη έκταση και μικρό κήπο. Είχαν δεχτθεί επιρροή από τις κατοικίες των Ετρούσκων και των Ελλήνων.

Χαρακτηριστικό τους ήταν το αίθριο με το άνοιγμα στη σκεπή για να μπαίνει φως στην κατοικία και τη μικρή στέρνα από κάτω να συγκεντρώνει το βρόχινο νερό. Άλλα δωμάτια ήταν το τρικλίνιο, η τραπεζαρία με τα τρία ανάκλινδρα, το λουτρό με μπανιέρα ή πισίνα, ανάλογα με τα οικονομικά του ιδιοκτήτη, το γραφείο με τη βιβλιοθήκη στην είσοδο του σπιτιού.

Αργότερα έφτιαχναν περιστύλιο ή κήπο με κολώνες στο πίσω μέρος του σπιτιού, επηρεασμένοι από την ελληνική αρχιτεκτονική.

Τα οικοδομικά τετράγωνα με τις πολυκατοικίες και τα domus, ονομάζονταν insula, που σήμαινε νησίδα.

 

 

 

 

 

 

Πολυκατοικία

Πολυκατοικία

Συγκρότημα ρωμαϊκών πολυκατοικιών

Πολυκατοικία

Πολυκατοικία

Σωζόμενη πολυκατοικία της ρωμαίικής περιόδου.

Άνοιγμα Αιθρίου

Άνοιγμα Αιθρίου

Άνοιγμα αιθρίου πολυκατοικίας της ρωμαίικής εποχής.

insula

insula

Insula, ονόμαζαν οι Ρωμαίοι, ένα οικοδομικό τετράγωνο με πολυκατοικίες.

Αναπαράσταση insula

Αναπαράσταση insula

Στις επίπεδες σκεπές των πολυκατοικιών ( ταράτσες) κοιμούνταν τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού οι ένοικοι των τελευταίων ορόφων.

Πολυκατοικίες

Πολυκατοικίες

Στα ισόγεια των πολυκατοικιών υπήρχαν μαγαζιά και ταβέρνες. Οι ιδιοκτήτες τους έμεναν συνήθως στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας.

Το εσωτερ�ικό των διαμερισμάτων

Το εσωτερικό των διαμερισμάτων

Η περιοχή γύρω από μία πολυκατοικία ήταν πολύ βρώμικη, γιατί κανένας δεν τη θεωρούσε δική του για να την καθαρίσει. Οι ένοικοι πετούσαν τα σκουπίδια τους από τα παράθυρα και κινδύνευες όταν περνούσες από κάτω... Η πιο βρώμικη συνοικία της Ρώμης ήταν η SUBURA.

SUBURA

SUBURA

Η Σουμπούρα ήταν η πιο κακόφημη insula στο κέντρο της Ρώμης. Δεν ήταν φρόνιμο να τη διασχίσεις μόνος, χωρίς τους δούλους σου...

Αναπαράσταση μιας insula, ενός οικοδομικού τετραγώνου με πολυκατοικίες , στα διαμερίσματα των οποίων έμεναν οι οικονομικά ασθενέστεροι Ρωμαίοι.

Αναπαράσταση ενός domus, τυπικού αστικού σπιτιού μιας ευκατάστατης ρωμαϊκής οικογένειας.

bottom of page