


Τίνα σοι ὀνόματα;
Ὄνομά μοι ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ἐστί

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Februarius
Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω), λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού , (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη αυτόν τον μήνα. Από τις γιορτές αυτές προέρχονται οι σημερινές Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα.
Ο Φεβρουάριος έγινε Φεβράρης>Φρεβάρης>Φλεβάρης παρετυμολογήθηκε από τη λέξη φλέβα.-φλέβες, δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές.
Février
February
Februar
Febbraio
Febrero
февраль


Οἱ περιπέτειες τοῦ Φλεβάρη
Ο δωδέκατος, και γηραιότερος μήνας του χρόνου, ήταν ο Φεβρουάριος στο Ρωμαικό ημερολόγιο και είχε όσες μέρες είχαν και οι άλλοι μήνες. Με την αντικατάσταση του Ιουλιανού ημερολογίου από το Γρηγοριανό, έγινε ο δεύτερος μήνας του Χρόνου και ο τρίτος και τελευταίος μήνας του Χειμώνα με 29 ημέρες.
Ως ο πρεσβύτερος μήνας παριστανόταν με ολόλευκα μαλλιά, τα οποία κράτησε και στο νέο ημερολόγιο που παρουσιάζεται πλέον σε νεαρή ηλικία με μία αγριόπαπια αγκαλιά ή μερικά καλάμια.
Τα δίσεκτα έτη αποκτούσε 30 ημέρες, μέχρι την εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου που του αφαίρεσε ακόμη μία ημέρα για να την προσθέσει στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του. Έτσι ο Φεβρουάριος απέμεινε με 28 ημέρες τα κοινά έτη και 29 τα δίσεκτα. Αυτός είναι και ο λόγος που λαός τον αποκαλούσε Κοντό, Κουτσό ή Κουτσοφλέβαρο, Μικρό, Γκουζούκη (ατελή), (κολοβό), Φλιάρη (χλιαρό) και Κλαδευτή, επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων.
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Φεβρουάριος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Γαμηλιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ανθεστηριώνα, τη χρονική περίοδο που σήμερα ονομάζουμε ζώδιο τού Υδροχόου.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ
Ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι προπομπός της άνοιξης. Μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς. Κύριο χαρακτηριστικό των εορτών αυτών είναι η μεταμφίεση (μασκαράδες, καρναβάλια), το γλέντι, οι βωμολοχίες και τα σκώμματα, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν τις δυνάμεις της γονιμότητας. Αρχίζουν με το Τριώδιο, κορυφώνονται τις Αποκριές (την Κυριακή της Κρεοφάγου και, κυρίως, της Τυρινής) και τερματίζονται την Καθαρή Δευτέρα, με έξοδο στο ύπαιθρο, με φαγοπότι και “σαρακοστιανά” (λαγάνες, δηλαδή άζυμα, παστά ψάρια, ταραμά, τουρσιά, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα), με χορούς και χαρταετούς.
Η αρχή του Τριωδίου αναγγελλόταν με πυροβολισμούς και με ταμπούρλα και γινόταν ιδιαίτερα αισθητή την Τσικνοπέμπτη,
Το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων και λέγονται Ψυχοσάββατα. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους.
Στα Ψυχοσάββατα οι ψυχές κάθονται επάνω στα δέντρα και τα βλαστάρια του αμπελιού, γι’ αυτό δεν κόβουν ως τότε βλαστάρια, μήπως πέσουν οι ψυχές που είναι καθισμένες επάνω σε αυτά και κλάψουν,το κάθισμα των ψυχών πάνω στα δέντρα έχει ρίζες προχριστιανικές, καθώς οι δοξασίες αυτές είναι πανάρχαιες και οικουμενικές, αποκαλούν μάλιστα το θρόισμα, των φύλλων του δάσους ψυχοθρόισμα, μουρμούρισμα δηλαδή των ψυχών.
Οι τρεις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου λέγονται «Συμόγιορτα» από την εορτή του Αγίου Τρύφωνα (1η του μηνός), ο οποίος θεωρείται άγιος των αμπελιών, της Υπαπαντής του Κυρίου (2/2), που εορτάζεται με αργία από του αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση, και του Αγίου Συμεών (3/2), τον οποίο τιμούν ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες, καθώς αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία, από φόβο μήπως το παιδί γεννηθεί «σημειωμένο», «με σημάδι».
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο καιρός την ημέρα της Υπαπαντής μπορεί να βοηθήσει στην «πρόβλεψη» των μεταβολών του καιρού που θα ακολουθήσει: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ό,τι καιρός κάμει στη Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες». Τον Φεβρουάριο γιορτάζει επίσης και ο Άγιος Χαράλαμπος (στις 10 του μήνα), ο οποίος θεωρείται ότι προστατεύει από την πανώλη, ενώ στις 19 γιορτάζει η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία.
-
Λουπερκάλια (Lupercalia), γιορτή της γονιμότητας, προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων) στις 15 Φεβρουαρίου. Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Η γιορτή καταργήθηκε από την Καθολική Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ, και αντικαταστάθηκε με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και την Ημέρα των Ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου.
-
Φορνακάλια (Fornacalia), προς τιμή της θεότητας Φόρναξ, που εφηύρε τους φούρνους για το ψήσιμο ψωμιού και φαγητών (17 Φεβρουαρίου), ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει «δίσεκτο». Η εμβόλιμη εξάλλου ημέρα στον μήνα αυτόν κάθε τέσσερα χρόνια κάνει όλο τον χρόνο δίσεκτο (bis-sectum στα λατινικά) και, κατά την λαϊκή παρετυμολογία, «δύστυχο», με όλα τα δεισιδαιμονικά επακόλουθα που επέφερε η παρανόηση αυτή. Παρ' όλα αυτά, ο Φεβρουάριος δημιουργεί αισιοδοξία, ως τελευταίος μήνας τού χειμώνα και προπομπός της Άνοιξης με τις ανθισμένες του αμυγδαλιές.
-
Χαρίστια (Charistia), οικογενειακή γιορτή για διασκέδαση, αλλά και για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μελών της (20 Φεβρουαρίου).
-
Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας. Τελούνταν το δεύτερο μισό του μήνα Γαμηλιώνα, για να τιμηθεί ο ιερός γάμος του Δία και της Ήρας. Ήταν και η καλύτερη περίοδος για γάμους (εξού και το όνομα του μήνα), σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Στη Σικελία τιμούσαν τον ιερό γάμο του Άδη και της Περσεφόνης.
Διονύσια είναι το όνομα ενός κύκλου γιορτών στην Αρχαία Ελλάδα που είναι αφιερωμένες στον θεό Διόνυσο και χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες, κυρίως εξαιτίας της χρονικής περιόδου που γιορτάζονταν[1]:
-
Μικρά Διονύσια ή Κατ' Αγρούς Διονύσια, γιορτή στην Αρχαία Αθήνα η οποία τελούνταν το μήνα Ποσειδεώνα (Δεκέμβριο)16 Δεκεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου, διαρκούσαν δηλαδή 29 ημέρες. Σε αυτή τη μεγάλη εορτή, οι άνθρωποι έκαναν γνωριμίες, ενώ ακολουθούσε μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως ήταν για παράδειγμα οι λαμπαδηφορίες, δραματικοί αγώνες και φαλλοφορίες. Υπήρχαν επίσης δημόσιοι κώμοι, παραστάσεις δηλαδή με τη συνοδεία χορού και μουσικής, στις οποίες φορούσαν μάσκες. Στο τέλος, προς τιμήν των νικητών των διαφόρων αγώνων, απονέμονταν στέφανα και ακολουθούσαν ψαλμοί του Πινδάρου.
-
Ανθεστήρια ή Λήναια, γιορτή η οποία τελούνταν το μήνα Ανθεστηριώνα (Φεβρουάριο/Μάρτιο)
-
Μεγάλα Διονύσια ή Εν Άστει Διονύσια, γιορτή στην αρχαία Αθήνα η οποία τελούνταν το μήνα Ελαφηβολιώνα (Μάρτιο/Απρίλιο)
Από τις σημαντικότερες εορτές της Αρχαίας Αθήνας. Διαρκούσαν τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από την 11η του Ανθεστηριώνος (χονδρικά γύρω στις 26 Φεβρουαρίου) και ήταν αφιερωμένες στο θεό του κρασιού, τον Διόνυσο. Το όνομα της γιορτής παραπέμπει στα άνθη, που άρχιζαν δειλά δειλά να ξεπροβάλλουν κατά την περίοδο της γιορτής και με τα οποία συνήθιζαν να στεφανώνουν τα μικρά παιδιά.
Πρώτη Ημέρα: Πιθοίγια, Η ημέρα αυτή πήρε το όνομά της από το άνοιγμα των πίθων με τον οίνο της νέας εσοδείας. Μαζί με το άνοιγμα των πίθων, υπήρχε η πεποίθηση ότι και οι ψυχές των νεκρών ανέβαιναν στον πάνω κόσμο. Ο οίνος μετατρεπόταν σε κρασί, σύμφωνα με τη διδαχή του θεού, που έμαθε στους ανθρώπους να πίνουν τον οίνο «κεκραμένο» (με την προσθήκη δηλαδή νερού).Το πρώτο κρασί προσφερόταν στο θεό και κατόπιν οι πιστοί είχαν σειρά στη δοκιμή. Οι μαγικές δυνάμεις που πιστευόταν ότι είχε το κρασί κατευθύνονταν από το Διόνυσο, γι’ αυτό και οι πιστοί υπόσχονταν στο θεό ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις για καλό σκοπό, ευεργετικό για τους ίδιους, χωρίς να βλάψουν κανένα.
Δεύτερη Ημέρα: Χόες. Η κεντρική ημέρα της γιορτής πήρε αυτό το όνομα από το αγγείο που ονομαζόταν «χους» (πληθ. χόες) και το χρησιμοποιούσαν για να πίνουν το κρασί. Τέτοια αγγεία, σε πολύ μικρότερο όμως μέγεθος, δίνονταν και στα παιδιά, που συμμετείχαν και αυτά στη γιορτή. Οι κοπέλες συμμετείχαν στην τελετή της αιώρας ἤ αλήτις, προς τιμήν της Ηριγόνης κάνοντας κούνια σε αιώρες που κρέμονταν από τα δέντρα τραγουδώντας ένα τραγούδι που λέγονταν, αλήτις ( περιπλανόμενος). Σύμφωνα με την παράδοση, ο θεός Διόνυσος ήρθε στην πόλη από τη θάλασσα, γι’ αυτό και αυτή την ημέρα αναπαρίσταναν την άφιξή του στην Αθήνα, πάνω σε πλοίο με τροχούς, που θυμίζει τα δικά μας αποκριάτικα άρματα. Τον συνόδευαν οι ακόλουθοί του, Σάτυροι, που έπαιζαν αυλό. Ο ίδιος ο Βασιλεύς (ήταν ο επικεφαλής του ιερατείου και όλων των θρησκευτικών αξιωματούχων της Αθήνας) υποδυόταν το Διόνυσο, φορώντας μάσκα. Η πομπή που σχηματιζόταν ξεκινούσε από τη θάλασσα και κατέληγε στο «εν Λίμναις» ιερό του Διονύσου. Μετά την τελετή, η πομπή κατευθυνόταν στο «Βουκολείο», κτίριο της Αγοράς των Αθηνών, έδρα του Βασιλέα. Εκεί μέσα τελούνταν η ιερογαμία, η τελετουργική ένωση δηλαδή της Βασίλιννας (της συζύγου δηλαδή του Βασιλέα) με το θεό Διόνυσο, που, όπως αναφέραμε, τον υποδυόταν ο ίδιος ο Βασιλεύς.
Τρίτη Ημέρα: Χύτροι. Η τελευταία ημέρα της γιορτής είχε να κάνει με τους νεκρούς, και ιδιαίτερα με τα κακά πνεύματα, τις «κήρες» ή «κάρες», όπως τις ονόμαζαν οι αρχαίοι. Η ονομασία «χύτροι» προήλθε από τις χύτρες, όπου έβραζαν πανσπερμία (σπόρους δηλαδή διαφόρων καρπών), την οποία και προσέφεραν στο χθόνιο Ερμή εκ μέρους των νεκρών. Κάτι ανάλογο γίνεται και σήμερα με τα κόλλυβα που μοιράζονται το Ψυχοσάββατο, για τις ψυχές των πεθαμένων.





ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ, ο λίθος του Φεβρουαρίου. Το όνομά της το πήρε από την πίστη που επικρατούσε, οτι όποιος φοράει ή κρατάει αυτό το πέτρωμα δεν μεθάει.
ΙΡΙΣ, το λουλούδι του Φεβρουαρίου, πήρε το όνομά του από την ΙΡΙΔΑ, την αγγελιοφόρο των θεών.
ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ἑορτολόγιο Βυζαντινῶν χρόνων ἔως σήμερα

1 Φεβρουαρίου Αναστάσιος, Αναστασία, Περπέτουα, Τρύφων, Τρυφωνία
2 Φεβρουαρίου Δέσποινα, Μαρία, Μαριέττα, Μαριανός, Μαριανή, Μάριος, Μαρουλία, Παναγιώτης, Παναγιώτα, Υπακοή, Υπαπαντή
3 Φεβρουαρίου Συμεών, Συμεωνία
4 Φεβρουαρίου Ισίδωρος, Ισιδώρα
5 Φεβρουαρίου Αγάθος, Αγάθη, Αγαθή
6 Φεβρουαρίου Φώτιος, Φωτια
7 Φεβρουαρίου Παρθένιος, Παρθενία
8 Φεβρουαρίου Θεόδωρος, Θεοδώρα
9 Φεβρουαρίου Νικηφόρος, Νικηφόρα, Παγκράτιος, Παγκρατία
10 Φεβρουαρίου Χαραλάμπης, Χαραλαμπία, Χαρίλαος
11 Φεβρουαρίου Βλάσιος, Βλασία
12 Φεβρουαρίου Μελέτιος, Μελετία, Πλωτίνος
13 Φεβρουαρίου Ακύλας, Πρίσκιλλα
14 Φεβρουαρίου Βαλεντίνος, Βαλεντίνη
17 Φεβρουαρίου Μαρκιανός, Μαρκιανή, Πουλχερία
18 Φεβρουαρίου Αγαπητός, Λέων, Λεώνη
19 Φεβρουαρίου Φιλοθέη, Φιλόθεος
22 Φεβρουαρίου Ανθούσα, Θαλάσσιος, Θαλασσία
23 Φεβρουαρίου Πολύκαρπος, Πολυκαρπία
25 Φεβρουαρίου Ρηγίνος, Ρηγίνα, Ταράσιος, Ταρασία
26 Φεβρουαρίου Θεόκλητος, Θεοκλήτη, Πορφύριος, Πορφυρία, Φωτεινός, Φωτεινή
27 Φεβρουαρίου Ασκληπιός, Ασκληπία, Λέανδρος, Λεάνδρα

παροιμίες
-
Ὁ Φλεβάρης κί ἄν φλεβίσει, καλοκαίρι θά μυρίσει, κί ἄν ξεχάσει καί ξεφλεβίσει τοῦ γαϊδάρου τήν πέτσα θά μαδήσει..
-
Ὁ Φλεβάρης κί ἄν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μά κί ἄν κάνει πως κακιώνει, (ἄν θυμώσει) μες στο χιόνι θα μᾷς χώσει.
-
Ὁ Φλεβάρης κί ἄν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μά κί ἄν τύχει καί γαϊδουρίσει, μες στα χιόνια θα μᾷς κλείσει.
-
Ὁ Φλεβάρης κί ἄν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μά ’χεῖ φλέβες κί ἄν τσι ἀνοίξει, ποταμούς θα ξεκινήσει.
-
Ὁ Φλεβάρης κί ἄν φλεβίσει, πάλι ἡ ἀνοίξῃ θ’ ανθίσει.
-
Ὁ Φλεβάρης με (χωρίς) νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
-
Ὁ Φλεβάρης ὁ κουτσός, πρῶτος μπαίνει στο χορό.
-
Ὁ Φλεβάρης ὅταν βγαίνει, τενεκέδες τοῦ χτυπούν.
-
Τόν Φλεβάρη τό χιόνι εἷναι μέσα στο τηγάνι. (λιώνει εὔκολα)
-
Τό χιόνι τοῦ Φλεβάρη βάνει στάρι στο κελάρι.
-
Τόν Φλεβάρη είπαν νᾷ βρέξει καί λησμόνησε νᾷ πάψει.
-
Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος καί τοῦ τσαπιού ὁ μήνας.
-
Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, μικρός - μικρός καί κουντουρός.
