top of page

Αγαπάμε και προστατεύουμε τη γλώσσα μας

 

 Λίγα λόγια για την Κυρά Γραμματική 

Όπως κάθε γλώσσα έτσι και η ελληνική είναι ένας οργανισμός γεμάτος δύναμη και ζωή. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων, ο κορμός της όμως, παρά τα χρόνια που πέρασαν, παραμένει ο ίδιος, αγέραστος και θαλερός, όπως και ο λαός που τη μίλησε και τη μιλάει.

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, παίρνουν συνεχώς νέες μορφές χωρίς να χάνουν την αρχική τους υπόσταση, το ίδιο συμβαίνει και στις γλώσσες. Μόνον οι νεκρές μένουν σαν τα απολιθώματα, οι άλλες αλλάζουν, αλλάζουν τόσο αργά, ώστε εκείνοι που τις μιλούν να μην το καταλαβαίνουν. Έτσι και η ελληνική γλώσσα πήρε με τον καιρό διάφορα σχήματα, ώσπου να φθάσει μιλημένα αδιάκοπα στη σημερινή της μορφή.

Η γλώσσα μας όμως δεν πορεύεται στα τυφλά, έχει κανόνες που την κυβερνούν, έχει τους νόμους της, τους οποιίους όσο θα τους γνωρίζεις τόσο θα την αγαπάς περισσότερο, καθώς θα ανακαλύπτεις τους θησαυρούς της.

Ναι μη σου φαίνεται παράξενο, η γλώσσα μας κρύβει πολλούς θησαυρούς και αυτός που τους κατέχει μπορεί να καταλαβαίνει καλύτερα τον κόσμο, να επικοινωνεί με ευκολία, να μαθαίνει γρήγορα, αλλά πάνω απ΄όλα να ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.  Γιατί μαθαίνει να σκέφτεται, όποιος μαθαίνει τη γλώσσα του. Η γλώσσα και η σκέψη γεννιούνται μαζί.

 

Από τη Νεοελληνική Γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, ( Διασκευή)

Για να αποκτήσεις και εσύ τους θησαυρούς της ελληνικής γλώσσας, θα πρέπει να μάθεις τους κανόνες της, να τους καταλάβεις, ώστε να μπορείς να τους χρησιμοποιείς κάθε φορά που θα γράφεις και θα μιλάς.

 

Η σελίδα αυτή έχει σκοπό να σε βοηθήσει. Εδώ θα βρίσκεις όσα λέμε στην τάξη, αυτά που λέει το βιβλίο της γραμματικής του οργανισμού, αλλά και η " Γραμματική της Νεοελληνικής Γλώσσας"  του Μανόλη Τριανταφυλλίδη με τρόπο που να τα καταλαβαίνεις. Και επειδή τα " αγαθά, κόποις κτώνται", όπως έλεγαν οι δάσκαλοι την εποχή του Περικλή, αλλά και οι δικοί μου... θα πρέπει να κοπιάσεις για να τα αποκτήσεις. Στη σελίδα θα υπάρχουν ασκήσεις αλλά και quiz για να βαθμολογείς μόνος σου τον εαυτό σου.

 

Ήρθε η ώρα να εξερευνήσεις τη σελίδα και να ψάξεις για τον κρυμμένο... θησαυρό!

 

Καλή περιήγηση!

 

 

 

 

 

Αξίζει να παρακολουθήσεις!

Ένας στίχος της Κικής Δημουλά είναι ο τίτλος της εκπομπής  "  Οι λέξεις φταίνε ".

 

Η δημοσιογράφος-φιλόλογος και ο καθηγητής Γλωσσολογίας φιλοξενούν στην εκπομπή πρόσωπα του δημόσιου βίου, τα οποία σχετίζονται με τον λόγο – συγγραφείς, ηθοποιούς, στιχουργούς – και συνομιλούν για τη σχέση τους με τη γλώσσα, καθώς και για την μαθησιακή τους εμπειρία από τα μαθητικά τους χρόνια.


Με αφορμή το παιδικό παιχνίδι της «κρεμάλας» αναζητούνται τα γράμματα που απουσιάζουν από την εκάστοτε δοθείσα λέξη και ο καθηγητής, αφού εξηγήσει την ετυμολογία της, αναφέρεται στα συνώνυμα – αντώνυμά της.
 

 

bottom of page