

Εἰκαστική γωνιά
Τι είναι η Ζωγραφική;
Η ζωγραφική εἶναι ἕνα εἶδος τέχνης. Η ζωγραφική ως τέχνη, εἶναι η ἀνάγκη τοῡ ἀνθρώπου νά ἐκφράσει μέ τά χρώματα, τίς σκέψεις, τά συναισθήματα καί τίς ψυχικές του καταστάσεις.
Εἶναι η τέχνη τῆς παραγωγής ἤ άναπαράστασης μίας πραγματικῆς ἤ φανταστικῆς εἰκόνας, μέσω προσωπική\[ης έργασίας, μέ τή βοήθεια φυσικῶν ἤ ηλεκτρονικῶν μέσων.
Στο βιβλίο του «Σημειώσεις για τη ζωγραφική» (περ.1890), ο Γκωγκέν παραδέχεται ότι η τέχνη της ζωγραφικής είναι η ωραιότερη όλων. Τεκμηριώνει την άποψή του, παραθέτοντας τις ακόλουθες σκέψεις:
«Σε αυτή συνοψίζονται όλες οι αισθήσεις. Μπροστά απ’ αυτή καθένας μπορεί, βάζοντας την φαντασία του να δουλέψει, να πλάσει ένα μυθιστόρημα και με μια ματιά μονάχα, να νιώσει το πνεύμα του κυριευμένο από βαθιές αναμνήσεις, δίχως να απαιτείται καμιά προσπάθεια της μνήμης, καθώς όλα συνοψίζονται σε μία μόνο στιγμή.
Ολοκληρωμένη τέχνη, η οποία συγκεφαλαιώνει και συμπληρώνει όλες τις άλλες.
Όπως συμβαίνει με τη μουσική, η οποία επενεργεί στην ψυχή μέσω των αισθήσεων, έτσι και οι αρμονικοί τόνοι αντιστοιχούν στις αρμονίες των ήχων.
Στη ζωγραφική, εντούτοις, επιτυγχάνεται μια ενότητα ακατόρθωτη στη μουσική, στην οποία οι συγχορδίες διαδέχονται η μια την άλλη, γι’ αυτό και η κρίση εργάζεται συνεχώς, προκειμένου να ενώσει το τέλος με την αρχή. Το αυτί, με δυο λόγια, είναι το αισθητήριο όργανο που αντιλαμβάνεται ένα μόνο ερέθισμα κάθε φορά, ενώ η όραση περιλαμβάνει τα πάντα, απλοποιώντας τα, συγχρόνως, κατά βούληση».
…. «Μπορεί κανείς να ονειρεύεται ό, τι θέλει ακούγοντας μουσική, το ίδιο και κοιτώντας ένα πίνακα. Απεναντίας, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, είμαστε δέσμιοι της σκέψης του συγγραφέα. Ο συγγραφέας είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο νου προτού αγγίξει την καρδιά».
«Προκειμένου να κρίνει κανείς ένα βιβλίο, χρειάζεται ευφυία και θεωρητικό υπόβαθρο. Προκειμένου να κρίνει τη ζωγραφική και τη μουσική κάποιου άλλου, χρειάζεται, εκτός από ευφυία και θεωρητική κατάρτιση, ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στη φύση».
«Η ζωγραφική είναι μια ομιλία»
Εδουάρδος Σακαγιάν
«Ποιος δεν έχει ανάγκη να μοιραστεί τον καημό του και τη χαρά του με τους άλλους και ποιος δεν έχει ανάγκη η χαρά του να γίνει αιώνια; Ολοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τις εικόνες για να δούμε τη ζωή μας με διαφορετικό τρόπο, εκτός ίσως από τους αναχωρητές, τους φυσιολάτρες και τους εικονοκλάστες φιλοσόφους. Ολοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη την ομιλία γιατί έτσι γινόμαστε άνθρωποι. Και η ζωγραφική είναι μια ομιλία»
«Η ζωγραφική έχει για σπίτι της το τελάρο, την επιφάνεια.»
… «ιδανικές συνθήκες για τη ζωγραφική δεν υπάρχουν, διότι η ζωή είναι η προτεραιότητα και αυτή οδηγεί την τέχνη. Με τα χρόνια φροντίζω με λίγα να μπορέσω να πω πολλά. Και να εκφράσω εύστοχα ό,τι επιθυμώ, όπου και αν βρίσκομαι.»